Tom De Schepper
Computerwetenschappen

We kunnen niet meer zonder internet en de toekomst is zeker digitaal, maar waarom hapert die vervloekte internetverbinding dan nog zo vaak?

Multi-technologie beheer van heterogene draadloze netwerken

Bio

Tom De Schepper (°1992) behaalde zijn doctoraat in de informatica in september 2019 aan de Universiteit Antwerpen & Imec. Momenteel is hij als postdoctoraal onderzoeker betrokken bij het Vlaamse onderzoeksprogramma voor Artificiële Intelligentie. Hij heeft een breed interesseveld en probeert steeds nieuwe kennis te vergaren of skills te leren. Zowel binnen als buiten zijn wetenschappelijk werk gaat hij graag nieuwe uitdagingen aan.

Doctoraat in het kort

"We kunnen niet meer zonder internet en de toekomst is zeker digitaal, maar waarom hapert die vervloekte internetverbinding dan nog steeds zo vaak? En beter nog, hoe kunnen we dit eindelijk oplossen? Ik werkte in mijn doctoraat aan een systeem voor een betere en slimmere internetverbinding. Het principe is dat we in plaats van het dataverkeer via één technologie, zoals WiFi, versturen, we gebruikmaken van een combinatie van verschillende beschikbare technologieën, zoals WiFi, Bluetooth, 4G, etc, waardoor de volledige capaciteit wordt benut " 

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Alles en iedereen is vandaag al verbonden met elkaar en het internet. Tijdens de afgelopen lockdown hebben we al een glimp gezien van een nog meer verbonden en digitale toekomst. Helaas hebben velen onder ons ook gevloekt omdat de verbinding begon te haperen of zelfs helemaal uitviel midden in een videocall... Om een effectieve, digitale toekomst mogelijk te maken, is er dus nood aan een meer betrouwbare en slimmere internetverbinding." 

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Ik ben er sterk van overtuigd dat het belangrijk is om over wetenschap en onderzoek te communiceren. Dat kan helpen om het belang van nieuwe technologieën begrijpbaar te maken voor het brede publiek, zodat er ook meer interesse en aanvaarding wordt gecreëerd."