Tuur Mertens
Voedingswetenschappen

Er gaat complexe én boeiende chemie schuil achter een frisse pint 

STRATEGIEËN OM DE IJZERINAME TIJDENS HET BROUWPROCES TE REDUCEREN MET BETREKKING TOT DE SMAAKSTABILITEIT

Bio

Tuur Mertens (°1990) is brouwwetenschapper en industrieel ingenieur in de voedingswetenschappen. In zijn doctoraat aan de KU Leuven en de Technische Universiteit Berlijn onderzocht hij waarom bier sneller veroudert door metaalionen, en hoe natuurlijke stoffen – zoals polyfenolen uit granaatappel – dat proces kunnen vertragen. Met collega’s ontwikkelde hij een gepatenteerde, natuurlijke methode om dranken langer vers en stabiel te houden.

Doctoraat in het kort

"Een fris getapte pint op een zomers terras: voor velen een klein geluksmoment. Maar wie weleens een ouder flesje opent, weet dat bier zijn glans kan verliezen. Plots ruikt het muf en smaakt het dof—alsof je aan nat karton nipt. Net zoals een appel bruin wordt, ondergaat ook bier een oxidatieproces dat, traag maar zeker, de smaak en kwaliteit aantast. Mijn onderzoek toont aan dat granaatappelextract dat proces kan tegengaan en zo de houdbaarheid van bier aanzienlijk verlengt."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Bier reist steeds verder en moet langer goed blijven. Mijn doctoraat biedt brouwers een natuurlijke en doeltreffende manier om smaakveroudering te vertragen, met granaatappelextract als oplossing. Dat is belangrijk in een wereld waarin consumenten -terecht- hoge eisen stellen en steeds meer op zoek zijn naar duurzamere, ‘clean label’-producten."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Ik wil tonen dat wetenschap niet alleen in papers thuishoort. Bier is dan wel vertrouwd, maar er gaat complexe én boeiende chemie achter schuil! Het is dan ook een ideaal onderwerp om te laten zien hoe natuur en technologie verrassend samenkomen - en precies dat verhaal wil ik delen op de PhD Cup."