Valery Ann Jacobs
VALERY ANN JACOBS
Ingenieurswetenschappen (Optica)

Onze slimme operatieverlichting en -ventilatie zal helpen om infectiegevaar tijdens een operatie te verminderen.

Ontwerpvereisten voor LED-gebaseerde operatielampen.

Bio

Valéry Ann Jacobs (°1981) startte als fotografe maar koos later bewust om fysica en sterrenkunde te studeren aan de Uhasselt en KU Leuven. Na een jaar in de industrie volgde een PhD in de ingenieurswetenschappen aan de VUB en KU Leuven. Ze heeft een passie voor communicatie, is sociaal geëngageerd, en bouwt momenteel de verlichtingsgroep LUXETEC uit aan de VUB.

Doctoraat in het kort

Om infectiegevaar tijdens een operatie te verminderen, ontwikkelden we een innovatief concept dat operatieverlichting en -ventilatie integreert. Zo voorkomen we turbulente luchtstromen die ziektekiemen naar de wonde leiden. 

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

Vier op de honderd personen die vandaag een operatie ondergaan loopt een postoperatieve infectie op, wat leidt tot ongemak, een langer verblijf in het ziekenhuis of zelfs sterfte. Met onze uitvinding kunnen we dit aantal verder reduceren.

Wat is er nieuw aan je werk?

De geïntegreerde operatieverlichting en -ventilatie is een echte innovatie in de medische wereld. Momenteel wordt er samen met het UZ Brussel gewerkt aan een prototype op ware grootte: het ziekenhuis heeft hiervoor een operatiekwartier ter beschikking gesteld.

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Iedereen wordt in zijn leven wel eens in een ziekenhuis opgenomen voor een operatie. Deze technische innovatie belangt dan ook iedereen aan omdat er een methode ontwikkeld wordt die ervoor zorgt dat mensen minder risico lopen op een postoperatieve infectie

VIDEO PITCH