Fysicus Ben Van Duppen winnaar Vlaamse PhD Cup '17

Artikel
Ben Van Duppen
Ben Van Duppen krijgt de prijs uit handen van professor Ann Dooms en VRT-CEO Paul Lembrechts

Fysicus Ben Van Duppen (UAntwerpen) is de winnaar van de Vlaamse PhD Cup 2017. Met die prijs wil Scriptie vzw het onderzoek van pas gedoctoreerde wetenschappers dichter bij het grote publiek brengen.

De kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek uit de doeken doen in een boeiende en heldere presentatie van … drie minuten. Die moeilijke uitdaging wachtte de acht finalisten van de Vlaamse PhD Cup in de Gentse Handelsbeurs. Ben Van Duppen wist met een presentatie over hoe licht interageert met grafeen de jury, met VRT-CEO Paul Lembrechts, UGent-hoogleraar Eva Brems, Jan Hautekiet (Radio 1) en wiskundeprofessor Ann Dooms (VUB), te overtuigen.

Van Duppen verricht baanbrekend fundamenteel onderzoek in een zeer complex domein, maar ondanks die techniciteit weet hij dat zeer helder en gepassioneerd aan de man te brengen”, aldus de jury. 

Van Duppen deed uit doeken hoe hij er met collega’s in slaagde om met behulp van grafeen laserlicht te vangen, tot wel tien miljoen keer samen te drukken en zo lichtbundels signalen te laten uitwisselen. Die ontdekking kan de basis leggen voor toekomstige “lichtcomputers” die vele malen sneller en zuiniger zouden zijn dan huidige toestellen, die werken op basis van elektrische signalen. (Lees meer over het onderzoek)

De laureaat sleept een cheque voor een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 10.000 euro in de wacht. “Mijn ambities liggen sowieso in fundamenteel onderzoek, maar ik hoop ooit mijn eigen onderzoeksgroep te leiden en daarvoor is een managementopleiding zeer waardevol”, aldus Van Duppen. 

Tweede en derde laureaat
De tweede plaats ging naar Bram Van den Bergh, doctor in de bio-ingenieurswetenschappen (KU Leuven), die in zijn doctoraat onderzoek deed naar antibioticumtolerantie. “Naast de gekende resistentie hebben bacteriën een andere overlevingsstrategie, namelijk tolerantie. Daarbij laten bacteriën een aantal van hun cellen in een soort van "winterslaap" gaan om zo een antibioticakuur uit te zitten en de bacteriënpopulatie nadien te herstellen.” (Lees meer over het onderzoek). Met Doris Vandeputte (VIB- KU Leuven & VUB) ging ook de derde plaats naar een bio-ingenieur. In het kader van het Vlaams Darmflora Project verricht zij onderzoek naar de darmbacteriën bij gezonden mensen. “Onderzoek naar darmaandoeningen moet niet alleen focussen op zieke mensen, om te achterhalen wat hen ziek maakt, maar moet ook kijken naar gezonde mensen om te zien wat normaal is. Zo kunnen we ziektesignalen veel sneller opsporen.(Lees meer over het onderzoek)

Publiekswinnaar
Ook het publiek kreeg een stem in het aanduiden van een publiekswinnaar, dit op initiatief van mediapartners Canvas, De Morgen en EOS. Op basis van filmpjes waarin de 8 finalisten hun onderzoek presenteerden brachten meer dan 2.600 mensen in de week voor het event een stem uit voor hun favoriet. Met 655 stemmen achter zijn naam ging ook de publieksprijs naar Ben Van Duppen.

Drempel verlagen
Jaarlijks worden in Vlaanderen 1.600 doctoraten afgewerkt. Die studies vinden vlot hun weg naar wetenschappelijke publicaties, maar slechts een fractie van al dat fascinerende onderzoek komt het grote publiek ter ore”, verklaart Arnaud Zonderman van organisator Scriptie vzw. “Veel jonge onderzoekers hebben drempelvrees om buiten een academische context over hun onderzoek te praten. Zeker als daar een camera of microfoon aan te pas komt.” Om die reden kregen de 16 deelnemers, toponderzoekers die de organisatie selecteerde uit 59 kandidaten, een vierdaags mediabad met onder andere camera-, interview- en presentatietraining door experten als Ivan De Vadder en Wim De Vilder. Bij de halve finale aan de VRT koos een jury met onder meer Jan Hautekiet acht finalisten, waaruit nu bij de finale Ben Van Duppen als winnaar uit de bus kwam.

Bekijk de winnende presentatie van Ben Van Duppen