Marlies Maes (PhD Cup 2017) wint de EARA Young Scholar Award

Nieuws

MarliesMarlies Maes, halvefinalist PhD Cup 2017, heeft de EARA Young Scholar Award gewonnen voor haar doctoraatsonderzoek over eenzaamheid bij jongeren.

De European Association for Research on Adolescence (EARA) reikt elke twee jaar een prijs uit aan een doctoraat dat een significante bijdrage leverde aan het onderzoek over de ontwikkeling van jongeren. Deze keer ging de prijs naar Marlies Maes (KU Leuven, FWO), halvefinalist van de Vlaamse PhD Cup 2017, met haar dissertatie over eenzaamheid bij jongeren.

Eenzaamheid bij jongeren

Als het om eenzaamheid gaat, denken velen nog steeds aan ouderen. Er zijn echter ook veel jongeren die eenzaamheid ervaren. Marlies Maes richt zich in haar onderzoek op dit thema en hoopt het onderwerp daarmee bespreekbaar te maken. In haar doctoraat ging ze terug naar de basis door vragen te stellen zoals “Wat is eenzaamheid nu eigenlijk?” en “Hoe kunnen we eenzaamheid best meten?”. Zo nam ze bestaande instrumenten onder de loep en toonde ze het belang aan van een onderscheid te maken tussen verschillende soorten eenzaamheid. Daarnaast voerde Marlies een grootschalige meta-analyse uit, waaruit onder andere bleek dat (gebaseerd op meer dan 600 verschillende studies) mannen en vrouwen even eenzaam zijn.

Lees een kort artikel over het doctoraatsonderzoek van Marlies Maes: Veel vrienden en toch eenzaam