Ontdek de 16 genomineerden van de Vlaamse PhD Cup

Artikel

De 16 genomineerden van de Vlaamse PhD Cup
Wist u dat een doordacht voedselbeleid in gevangenissen de terugkeer van gedetineerden in de maatschappij kan bevorderen? Of dat doofgeboren kinderen dankzij een hoorimplantaat niet alleen kunnen leren spreken, maar dat op vijfjarige leeftijd zelfs even goed doen als hun horende leeftijdgenoten?

Het zijn maar twee van de zestien prikkelende onderzoeken die een nominatie voor de Vlaamse PhD Cup, een presentatiewedstrijd voor kersverse doctors, in de wacht sleepten.

Van aula naar concertpodium 
Via die wedstrijd daagt Scriptie vzw wetenschappers uit om hun jarenlange doctoraatsonderzoek naar een breed publiek te vertalen. Niet via een academische lezing in hun vertrouwde aula maar via een boeiende, populariserende presentatie van slechts drie minuten op een concertpodium met camera’s. Genomineerde Annelies Cannaert (UGent) is klaar om de uitdaging aan te gaan: “Als onderzoeker verzeil je nogal gemakkelijk in een soort “wetenschappelijk isolement”. Ik wil dat via de PhD Cup doorbreken door te leren hoe mijn onderzoek via de media met het publiek te delen.” 

De 16 kandidaten
62 wetenschappers schreven zich in voor de derde editie van de PhD Cup. Een 11-koppige jury kweet zich van de lastige opgave om 16 deelnemers te selecteren. Na een beoordeling van de wetenschappelijke cv's en populariserende artikels viel de keuze op Annelies Cannaert (UGent), Katrien Benhalima (KU Leuven), Michel Caluwé (UAntwerpen), Sven Rogge (UGent), Kathleen Van Royen (UAntwerpen), Annelies Coene (UGent), Jolien Faes (UAntwerpen), Lode Daelemans (UGent), Jonas Bekaert (UAntwerpen), An-Sofie Vanhouche (VUB), Tim De Ceunynck (UHasselt – VIAS), Astrid Bryon (Ugent), Sarah Thys (UGent – Arteveldehogeschool Gent), Julie Jacobs (UAntwerpen), Elke Gasthuys (UGent) en Angelique Van Ombergen (UAntwerpen).

Van de mediaschool ...
Wetenschappers ervaren vaak een zekere drempelvrees om live op de radio of voor een camera over hun onderzoek te spreken. Daar komt de wedstrijd aan tegemoet door de 16 genomineerden onder te dompelen in een vierdaags mediabad. Experten als Ivan De Vadder en Phara de Aguirre zullen hen leren hoe hun onderzoek helder te presenteren en persinterviews te trotseren.

...naar de finale
De 8 kandidaten die tijdens deze mediaschool het best presteren, verzekeren zich van een ticket voor de finale op 13 november in AMUZ in Antwerpen. Tijdens die apotheose, die live bij te wonen is en te volgen is via Facebook Live, strijden de acht onderzoekers voor een publiek en jury met o.a. Jan Hautekiet en KU Leuven-professor Sylvia Wenmackers. De inzet: een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro, een ticket om een college te geven bij de Universiteit van Vlaanderen en de nodige media-aandacht voor hun onderzoeksijver. Ook het publiek krijgt de kans om een publiekswinnaar aan te duiden.