Zelfs met hoortoestellen is het voor slechthorenden vaak moeilijk om te communiceren, zeker in rumoerige omgevingen. Mijn doctoraat is een stap in de goede richting om dit te verbeteren.
“Binauraal horen met een cochleair implantaat en een hoorapparaat: Ontleding van de onderliggende mechanismen en ontwikkeling van verbeterde geluidsverwerking”
In mensentaal:
3D-audio voor hoorapparatenBio
Benjamin Dieudonné (°1992) is steeds op zoek naar een compromis tussen baanbrekende technologie en maatschappelijke relevantie. Deze queeste leidde hem al snel naar biomedische toepassingen, van een masterthesis over slimme contactlenzen aan de UGent naar een doctoraat over hoorapparaten en -implantaten aan de KU Leuven. Momenteel werkt hij mee aan een product voor gehoordiagnostiek op basis van hersenresponsmetingen, met het oog op deze technologie in de klinische praktijk te brengen.
Doctoraat in het kort
"Door te horen met twee oren kunnen we weten uit welke richting spraak komt, en zo verschillende gelijktijdige sprekers gemakkelijk onderscheiden – handig tijdens bijvoorbeeld een etentje met de familie. Voor personen met gehoorverlies is dat een stuk moeilijker, soms zelfs onmogelijk. In mijn doctoraatsonderzoek ontwikkelde ik een nieuw hoorapparaatalgoritme dat het gemakkelijker maakt om sprekers te lokaliseren, en dus ook om spraak te verstaan."
Waarom is jouw doctoraat belangrijk?
"Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft meer dan 5% van de wereldbevolking nood aan gehoorrevalidatie. Zelfs met hoorapparaten is het helaas vaak nog heel moeilijk om vlot te communiceren, vooral in rumoerige omgevingen. Mijn doctoraatsonderzoek is een stap in de goede richting om dit te verbeteren."
Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?
"Van kindsbeen af gebeten om te weten, ben ik het aan mijn jongere zelf verplicht om mijn eigen onderzoek ook op de kaart te zetten bij een breder publiek. De -op het eerste gezicht saaie- hoorapparaten van oma en opa blijken namelijk spectaculaire toestellen te zijn, vol met state-of-the-art elektronica en innovatieve algoritmes."