Bert Van den Bogerd
Medische Wetenschappen

Op termijn willen we mensen met een hoornvliesaandoening hun zicht teruggeven

De ontwikkeling van een corneaal endotheel door middel van weefselkweek: van biologische tot synthetische membranen

POPULARISEREND ARTIKEL

Blindheid genezen met maïzena

Bio

Bert Van den Bogerd (°1992) zocht in zijn doctoraat aan de Universiteit Antwerpen, met steun van het FWO, naar een creatieve oplossing om een hoornvlies in zijn laboratorium na te bouwen. Bert is een energieke, creatieve geest die een kritische blik en gezond verstand in de juiste dosis combineert. Door het vertrek van zijn begeleider in het begin van zijn doctoraat moest hij al snel de nodige maturiteit en assertiviteit kweken om zijn doctoraat tot een goed einde te brengen. Nu dit avontuur achter hem ligt, focust hij zich momenteel op de begeleiding van verschillende doctoraatsstudenten als teamleider van zijn net opgerichte onderzoeksgroep, the Antwerp Research Group for Ocular Science, oftwel ARGOS (mét een knipoog naar de Griekse mythologie). 

Doctoraat in het kort

"Bepaalde aandoeningen aan de binnenkant van het hoornvlies zorgen ervoor dat mensen op latere leeftijd een troebel zicht krijgen of zelfs helemaal blind worden. Ze kunnen enkel geholpen worden door een hoornvliestransplantatie, maar er zijn wereldwijd te weinig donorogen voor het aantal patiënten. In mijn doctoraat legde ik de basis voor het nabouwen van dit weefsel in het lab om het donortekort op te lossen en mensen opnieuw te laten zien."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Door de vergrijzing zal de nood naar meer donorhoornvliezen de komende jaren alleen maar stijgen. Op dit moment is het dus alle hens aan dek om innovatieve alternatieven te vinden om deze blinde patiënten te helpen hun zicht terug te krijgen."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Weinig mensen beseffen hoe groot de impact is van een visuele beperking door een ziek hoornvlies. Het is zeer frustrerend dat er eigenlijk een behandeling voor handen is, maar dat er gewoonweg te weinig donorweefsel is. Ik zoek momenteel mee naar een oplossing om deze mensen toch te helpen en wil dit graag tonen."

VIDEO PITCH