Seppe Terryn
Ingenieurswetenschappen - Robotica

Onze robots, gemaakt van zelfhelend materiaal, kunnen volledig genezen van grote beschadigingen

Onderzoek naar zelfherstellende actuatoren voor robotica

Bio

Seppe Terryn is postdoctoraal onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) op de afdeling van Robotic & MultyBody (R&MM) die deel uitmaakt van BruBotics. Via een samenwerking met de onderzoeksgroep Fysical Chemistry and Polymer Science (FYSC) deed hij een multidisciplinair onderzoek naar de ontwikkeling van zelfherstellende robots. Hij deed zijn doctoraat over dit onderwerp, met financiering van het FWO. Hij zet zijn onderzoek nu verder in zet in het kader van een twee grote Europese projecten, met internationale samenwerkingen.

Doctoraat in het kort

"Ik bouw robots met materialen die zichzelf kunnen herstellen, een beetje zoals de huid van mensen zich herstelt van een wonde. Door deze zogenaamde soft robots, zachte robots, te maken uit zelfherstellende polymeren kunnen ze genezen van grote beschadigingen en krijgen ze een langere levensduur, wat economische en ecologische voordelen biedt." 

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"De robots die we kennen uit de industrie, denk aan robotarmen in autofabrieken, bewegen zeer snel en kunnen erg nauwkeurig werk verrichten, maar ze zijn helaas ook gevaarlijk. Deze systemen zijn zwaar en bestaan uit harde, stijve componenten. Een botsing met een fabrieksarbeider kan leiden tot ernstige verwondingen of zelfs een dodelijk ongeluk. Deze robots zijn dus niet geschikt voor nauwe interacties met de mens. Om veiligheid te garanderen wordt een groot deel van de volgende generatie robots, die zullen functioneren buiten fabrieken, gemaakt uit flexibele materialen. Dat maakt ze veiliger, maar helaas maakt het ze ook vatbaar voor beschadigingen door bijvoorbeeld scherpe voorwerpen. In mijn doctoraat vond ik hier dus een oplossing voor."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Ik vind het zeer belangrijk dat “cutting edge”-onderzoek een breed publiek bereikt. Zo krijgen mensen zicht op de nieuwste innovaties, die vaak met publiek geld tot stand komen. Bovendien kan dit zorgen voor interessante kruisbestuivingen tussen verschillende wetenschappelijke velden, zoals het geval in mijn project in de combinatie robotica en de materiaalkunde."

VIDEO PITCH