De toekomst van de bouw zit in zelfhelend beton: beton dat in staat is zichzelf te herstellen en zijn sterkte opnieuw kan herwinnen.

Zelfheling en microstructuur van cementgebonden materialen met microvezels en superabsorberende polymeren

Bio

Didier Snoeck (°1988) is een postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het Laboratorium Magnel voor Betononderzoek en de Universiteit van Gent. Zijn onderzoek gaat over zelfhelend beton met microvezels en superabsorberende polymeren. Zijn ambitie ligt bij onderzoek, waarbij hij ervan geniet om naar passende oplossingen te zoeken voor complexe problemen. 

Doctoraat in het kort

Ik werkte aan de ontwikkeling van zelfhelend beton met microvezels en superabsorberende polymeren dat bij scheuren zorgt voor zelfdichting en zo grote onderhouds- en herstelkosten in betonnen constructies kan vermijden.

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

De werken aan de betonnen wegen en de gekende problemen met de betonnen tunnels in Brussel tonen het belang van mijn onderzoek aan. Het doel is om de algemene bouw- en reparatiekost te verkleinen.

Wat is er nieuw aan je werk?

Zelfhelend beton is niet nieuw, er wordt al een tijdlang aan gewerkt. Maar door het mechanisme optimaal aan te passen, kan het nu daadwerkelijk toegepast worden in constructies.

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Het onderwerp spreekt tot de verbeelding. Iedereen kent beton maar dat het in staat is zichzelf te herstellen en zijn sterkte opnieuw kan herwinnen, is iets nieuws. Doordat het nieuwe zelfherstellende beton de algemene kost verlaagt, biedt het ook enkel maar voordelen voor de consument.

VIDEO PITCH