Niet iedereen wordt duidelijk als meisje of jongen geboren. Mijn onderzoek richt zich op die atypische geslachtsontwikkeling. 

SeX(X)Y genes: unraveling the molecular pathogenesis of disorders of sex development

Bio

Reeds van kindsbeen af had Dorien Baetens (°1989) een grote interesse voor het menselijk lichaam en biologie. Later zou ze dokter worden. Dat ze uiteindelijk eerder doctor (onderzoeker) dan een dokter zou worden, bleek later pas. In 2012 haalde Dorien haar diploma biomedische wetenschappen aan de Universiteit Gent waarna ze een doctoraat startte in het Centrum voor Medische Genetica om de moleculaire oorzaken van aandoeningen van de geslachtsontwikkeling op te helderen.

Doctoraat in het kort

Gedurende 5 jaar probeerde ik nieuwe oorzaken en mechanismen te vinden voor zogenaamde aandoeningen van de geslachtsontwikkeling (disorders/differences of sex development, DSD). Bij deze aandoeningen verloopt de lichamelijke geslachtsontwikkeling atypisch. Tijdens mijn onderzoek vond ik een nieuw gen dat betrokken is bij de mannelijke geslachtsontwikkeling en kon ik twee gekende DSD-genen linken aan andere indicaties.

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

Rond geslacht en gender hangen in onze moderne maatschappij nog heel wat taboes. De bewustwording rond homo- en transseksualiteit kende de laatste jaren een grote vooruitgang, maar interseksualiteit (een oude benaming voor DSDs) is veel minder bekend. Met mijn onderzoek wou ik een steentje bijdragen in het ontdekken van de oorzaken van deze aandoeningen, zodat we DSDs beter begrijpen en we een behandeling op maat van de individuele patiënt kunnen bieden. Bovendien kunnen de genen die betrokken zijn bij DSDs eveneens een rol spelen bij verminderde vruchtbaarheid, een probleem waar maar liefst 15% van de koppels met kinderwens mee geconfronteerd wordt.

Wat is er nieuw aan je werk?

Tijdens dit doctoraatsonderzoek ontdekte ik verschillende nieuwe genen en mechanismen die betrokken zijn bij onze geslachtsontwikkeling.

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Dankzij de "outing" van topmodel Hanne Gaby Odiele kregen DSDs recent wat media-aandacht. Toch zijn deze aandoeningen nog steeds niet bekend bij het grote publiek. Die bekendheid kan echter helpen bij het doorbreken van het taboe dat nog steeds hangt rond deze aandoeningen, zodat kinderen en hun ouders opener kunnen spreken over hun situatie.