Astma treft vijf procent van de wereldbevolking en is moeilijk te genezen. Wij werken aan een behandeling die bescherming moet bieden tegen het ontstaan van allergische astma voor huisstofmijten.
Pulmonaire immunomodulatie in huisstofmijtgeïnduceerde allergische astma
In mensentaal:
Huisstofmijten: wen er maar aanBio
Eline Haspeslagh (°1991) is gefascineerd door het menselijke afweersysteem sinds ze als kind haar eerste wondkorstjes afkrabde. Het leidde tot een doctoraat in gezondheidswetenschappen aan de VIB-UGent. Met de steun van het FWO onderzocht ze immunologische aspecten van allergische astma, en ontwikkelde ze in proefdieren een preventieve strategie die astma-ontwikkeling voorkomt. Ze zet deze kennis nu in als postdoctoraal onderzoeker aan het VIB in industrieel-academische samenwerkingen.
Doctoraat in het kort
"Astma treft bijna vijf procent van de wereldbevolking en is uiterst moeilijk te genezen. Onder het motto ‘Voorkomen is beter dan genezen’ ontwikkelden we een behandeling die labmuizen preventief beschermt tegen het ontstaan van allergische astma voor huisstofmijten. Specifiek zorgt de preventieve en gecontroleerde inademing van één huisstofmijteiwit voor de kalmering van bepaalde afweercellen. Met deze experimentele therapie, en de nieuwe kennis over hoe ‘gewenning’ onze afweerreactie beïnvloedt, zetten we een stapje dichter bij het ultieme doel van astmapreventie."
Waarom is jouw doctoraat belangrijk?
"Astma is op honderd jaar tijd geëvolueerd van een sporadische ziekte naar een ware epidemie die bijna vijf procent van de wereldbevolking treft, en het aantal patiënten blijft stijgen. Om de astma-epidemie in te dijken, is het cruciaal om – naast symptoombestrijding- ook te focussen op preventie en op een goed begrip van hoe de ziekte ontstaat."
Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?
"Experimenteel onderzoek vormt de basis voor veel medische doorbraken. Toch duurt deze fase lang, kost ze publiek geld, en worden regelmatig proefdieren gebruikt. Om het maatschappelijk debat hierover goed te kunnen voeren, is het belangrijk het publiek correct en continu te informeren over hoe en waarom de middelen worden ingezet. Ook hoop ik mijn sterk geloof in preventie als belangrijke medische doelstelling, over te brengen."