Nicolas Wijsen
Wiskunde - Sterrenkunde

Dat NASA me uitnodigde om 6 maanden stage te lopen in het Goddard Space Flight Center, was een jongensdroom die uitkwam

PARADISE: een model voor het transport van energetische deeltjes in de zonnewind

Bio

Al van kinds af aan is Nicolas Wijsen (°1994) dol op alles wat te maken heeft met ruimtevaart, astronomie en sterrenkunde. Die interesse zette hem aan om een master in de sterrenkunde aan de KU Leuven te volgen, waar hij in 2016 met felicitaties van de jury in afstudeerde. Een doctoraat was een logische volgende stap. Als FWO-aspirant aan zowel de KU Leuven als de Universiteit van Barcelona kreeg hij de kans om samen te werken met verschillende gerenommeerde astronomen, wat zijn passie voor de ruimtevaart enkel verder heeft aangewakkerd. Toen hij afgelopen winter een uitnodiging ontving van NASA voor een stage van 6 maanden in Goddard Space Flight Center, was dit dan ook zonder meer een jongensdroom die uitkwam. 

Doctoraat in het kort

"Tijdens mijn doctoraat heb ik het ruimteweermodel PARADISE ontwikkeld, dat het transport van hoogenergetische kosmische straling doorheen ons zonnestelsel simuleert. Deze straling vormt een constante bedreiging voor satellieten, ruimtesondes en astronauten. Het ontwikkelen van een accuraat ruimteweerbericht is daarom van essentieel belang."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Onze maatschappij wordt steeds afhankelijker van de informatiestroom verzonden via satellieten. Bovendien is er een hernieuwde interesse voor bemande ruimtevaartmissies, getuige onder meer de recente missie met Space X's Crew Dragon die NASA-astronauten Doug Hurley en Bob Behnken naar het Internationaal Ruimtestation ISS bracht. Om satellieten en astronauten te beschermen, is het van cruciaal belang om de stralingscondities in de ruimte te begrijpen."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Nu het bedrijf SpaceX het commerciële ruimtetijdperk succesvol heeft ingeluid, zal het aantal ruimtemissies toenemen en zal de ruimtevaart waarschijnlijk een belangrijke economische sector worden. Door mijn onderzoek te delen, hoop ik het publiek te informeren over enkele van de uitdagingen waarvoor deze toekomstige ruimtemissies staan."

VIDEO PITCH