Jeroen De Gussem
Geschiedenis & Taal- en Letterkunde

Met mijn doctoraat toon ik aan dat taaltechnologie niet enkel voor het heden en voor de toekomst relevant zijn, maar ook voor de analyse van ons verleden

Collaboratief auteurschap in de twaalfde-eeuwse Latijnse literatuur. Een stylometrische benadering van gender, synergie en autoriteit

Bio

Jeroen De Gussem (°1993) is doctor in de geschiedenis, letterkunde en taalkunde aan de Universiteit Gent. In zijn onderzoek komt nieuwe taaltechnologie samen met eeuwenoude schrijfsels. Zo is Jeroen gespecialiseerd in het toepassen van  computationele taalalgoritmes (voornamelijk stylometrie) op middeleeuwse literatuur, met als doel meer te leren over middeleeuwse creativiteit en auteurschap. Dit doet hij als postdoctoraal onderzoeker, gefinancierd door het FWO.

Doctoraat in het kort

"In mijn doctoraatsthesis gebruikte ik stylometrie, een verzamelterm voor allerhande taalalgoritmes om schrijfpatronen in teksten automatisch te detecteren. Door de bijdragen van verschillende auteurs die meewerkten aan een tekst tot in het detail in kaart te brengen, kon ik een gefundeerd beeld krijgen van collectieve creativiteit of het zogeheten collaboratief auteurschap dat de middeleeuwen typeerde. In mijn onderzoek behandelde ik vijf gevalstudies van twaalfde-eeuwse schrijfsamenwerkingen in het Latijn, waarin gevoelige vragen omtrent autoriteit, synergie en gender een prominente plaats innamen."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Computers en artificiële intelligentie zijn de toekomst. Hoe fijngevoeliger algoritmes worden in het modelleren van onze taal, hoe meer wij kunnen ontdekken over onszelf als mens en over onze geschiedenis. Mijn onderzoek draagt bij aan deze ontdekkingstocht." 

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Het publiek komt dagelijks in contact met taaltechnologie aan de hand van Siri, Google, Facebook, ... Met mijn onderzoek wil ik aantonen dat de applicaties van die technologie niet enkel voor het heden en voor de toekomst relevant zijn, maar ook voor de analyse van ons verleden."

VIDEO PITCH