Patiënten krijgen te vaak te horen dat ze 'maar moeten leren leven met die tinnitus' 

ONDERZOEK NAAR DE ONDERLIGGENDE NEURALE ACTIVITEIT BIJ TINNITUS ALS THERAPEUTISCH AANKNOPINGSPUNT

POPULARISEREND ARTIKEL

Tinnitus betrapt in het brein

Bio

Als muzikant raakte Emilie Cardon (°1992) gefascineerd door de manier waarop we luisteren. Een opleiding in de neurowetenschappen stelde haar nadien in staat om te analyseren hoe onze hersenen het klanklandschap rondom ons interpreteren. Momenteel onderzoekt Emilie hoe de hersenen soms een fantoomgeluid creëren: het fenomeen van tinnitus.

Doctoraat in het kort

"Ongeveer één op zes personen heeft last van tinnitus, een uiterst storend symptoom dat we momenteel niet kunnen genezen. Voor mijn onderzoek ging ik in de hersenen op zoek naar de onderliggende oorzaken van tinnitus, zodat we in de toekomst gerichter kunnen inzetten op nieuwe behandelingsmethoden."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Tinnitus is een veelvoorkomende klacht die wereldwijd steeds meer mensen hindert. Moderne onderzoekstechnieken stellen ons nu pas in staat om uitgebreid onderzoek te doen naar de onderliggende oorzaken en nieuwe, experimentele behandelingen."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Vaak krijgen mensen te horen dat ze 'maar moeten leren leven met die tinnitus'. Ik wil graag aan het publiek tonen dat het onderzoek rond tinnitus springlevend is, en vertellen hoe elke nieuwe ontdekking ons een stapje dichter bij een betere behandeling kan brengen." 

VIDEO PITCH