Verklaren jouw spiervezels jouw sporttalent?

De relevantie van het spiervezeltype in de sport

POPULARISEREND ARTIKEL

Spiervezeltype bepaalt sporttalent

Bio

Eline Lievens (°1992) verdedigde in september 2021 met veel enthousiasme (én glans) haar doctoraat over het spiervezeltype in de sport. Als FWO postdoctoraal onderzoeker heeft ze het geluk om haar passie voor onderzoek nog minstens 3 jaar verder uit te diepen. Naast een gedreven wetenschapper, staat ze ook in de sportpraktijk als oprichter van de ‘Sportschuur’ en is ze de trotse mama van Odil. 

Doctoraat in het kort

"Het spiervezeltype van de mens verschilt enorm van persoon tot persoon. De spieren van sommige mensen zijn voornamelijk opgetrokken uit trage spiervezels en die van andere dan weer vooral uit snelle spiervezels. Dit spiervezeltype speelt een bepalende rol in sportprestaties. En toch gebruikt men deze factor niet in de dagelijkse begeleiding van atleten en ligt het wetenschappelijk onderzoek over dit topic al tientallen jaren stil. Dat komt omdat je tot voor kort een stukje spier moest wegnemen bij een atleet om zijn of haar spiervezeltype te kunnen bepalen. Om hier verandering in te brengen, ontwikkelden we een niet-invasieve methode, waarbij we het spiervezeltype inschatten via een MRI-scan. Het is de start van de heropleving van het spiervezeltype in de sport." 

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Talentopsporing, het opstellen van geïndividualiseerde trainingen en de preventie van blessures zijn drie grote uitdagingen in de sport. Tijdens mijn doctoraat toonde ik aan dat het spiervezeltype een belangrijke rol speelt in deze 3 domeinen. Inzicht in het spiervezeltype is nodig om deze uitdagingen te tackelen."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Ik wil het belang van het spiervezeltype voor de sport en de gezondheid opnieuw onder de aandacht brengen. Hoewel iedere sportprofessional al hoorde over het belang van spiervezels, gebruikt men deze schat aan informatie momenteel onvoldoende in de praktijk."