Hannes Mareen
Computerwetenschappen

Ik toon graag aan dat wetenschap helemaal niet saai hoeft te zijn

Pirates of the Film Industry – The Curse of the Forensic Watermark

Bio

Als postdoctoraal onderzoeker bij IDLab, UGent – imec, krijgt Hannes Mareen (°1993) de vrijheid om gepassioneerd forensisch onderzoek uit te voeren. Zo bestudeerde hij in zijn doctoraat de strijd tegen digitale piraterij met behulp van watermerken. Momenteel legt hij de focus op het detecteren van vervalsingen in afbeeldingen en video’s.

Doctoraat in het kort

"Watermerken worden gebruikt om digitale piraten te vangen als ze films lekken op het internet. Helaas zijn die watermerken niet altijd waterdicht. Daarom onderzocht ik hoe deze sterker, onzichtbaarder, en sneller te maken." 

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Het is erg gemakkelijk om video's anoniem te verspreiden via het internet. Daarom moeten voorzorgen genomen worden om de originele rechtenhouders te beschermen. Dit is niet alleen belangrijk in de film- en TV-industrie, maar ook voor medisch beeldmateriaal en andere confidentiële media."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Ik toon graag aan dat wetenschap helemaal niet saai hoeft te zijn. Zo hoop ik jongeren te motiveren om wetenschap te studeren, onderzoekers te motiveren om meer en duidelijker te communiceren, en in het algemeen meer vertrouwen in wetenschap te creëren."