Ik wil jonge meisjes tonen dat ook vrouwen wetenschapper kunnen worden

Seismo-tektonische en sedimentologische benaderingen om verschillende types van aardbevingsmechanismen te ontrafelen in een context van schuine subductie (zuidelijk Chili en West-Sumatra)

POPULARISEREND ARTIKEL

Kleine beving, krachtig effect

Bio

Van bergvakanties tot computerspelletjes met vulkanen en uiteindelijk een doctoraat over aardbevingen: er zat altijd al een passie voor onderzoeken en voor geologie in Katleen Wils (°1993). Dat ze daar haar beroep van heeft kunnen maken, was een droom die uitkwam. Met haar enthousiasme hoopt ze jongens én meisjes warm te maken voor geologie en wetenschap in het algemeen.

Doctoraat in het kort

"Er bestaan verschillende types aardbevingen, met verschillende locaties en magnitudes, die allen een heel andere impact hebben op de samenleving. Om te weten wat we in de toekomst kunnen verwachten, moeten we kijken wat er in het verleden gebeurd is. In mijn onderzoek bekijk ik in hoeverre we kunnen bepalen welk type aardbevingen in het verleden hebben plaatsgevonden door meren en fjorden te bestuderen."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Aardbeving zullen altijd deel uitmaken van het leven van vele mensen. We kunnen ze niet tegenhouden, en ook niet exact voorspellen, maar dankzij dit onderzoek begrijpen we weer een beetje beter hoe alles werkt. En dat kan op termijn uiteraard levens redden." 

Wat is er nieuw aan je werk?

"Er werd een locatie en magnitude bepaald voor aardbevingen uit het verleden waarvan we tot nu toe enkel wisten dat ze hadden plaatsgevonden."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Naast het algemene belang van aardbevingsonderzoek, wil ik jonge mensen warm maken voor wetenschappen. Vrouwelijke onderzoekers zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in mijn discipline. Ik vind het dus belangrijk dat jonge meisjes zien dat ook zij wetenschapper kunnen worden!"