Er is nood aan nieuwe soorten antibiotica, om zo te voorkomen dat antibioticaresistentie de volgende pandemie wordt

De ontwikkeling van de VersaTile techniek en een microdruppel assay om op grote schaal lysines aan te passen tot antibacteriële middelen

Bio

Hans Gerstmans (°1991) behaalde een joint-doctoraat in de bio-ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven en de UGent met steun van het FWO. Daarin ontwikkelde hij een techniek om nieuwe antibiotica gebaseerd op enzymen sneller aan te maken en te testen tegen multiresistente bacteriën. Momenteel zet hij zijn onderzoek naar nieuwe antibiotica verder als postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven en het VIB.

Doctoraat in het kort

"Ik deed onderzoek naar 'enzybiotica', een mogelijk alternatief voor antibiotica. Enzybiotica zijn gebaseerd op antibacteriële enzymen en zijn opgebouwd uit verschillende, uitwisselbare modules. Door de modules van verschillende enzybiotica te combineren, ontstaan er nieuwe, interessante varianten met andere eigenschappen. Dit proces was tot voor kort zeer moeilijk en tijdrovend. In mijn doctoraat heb ik technieken ontwikkeld waardoor we snel en eenvoudig de modules kunnen uitwisselen en nieuwe varianten kunnen testen."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Antibioticaresistentie wordt gezien als de volgende pandemie. Zo berekende de Wereldgezondheidsorganisatie dat, als we geen actie ondernemen, er tegen 2050 jaarlijks 10 miljoen mensen zullen overlijden door zogenaamde superbacteriën (bacteriën die bestand zijn tegen antibiotica). Daarom moeten we antibiotica ontwikkelen waar moeilijk resistentie tegen kan ontstaan. Enzybiotica zijn een veelbelovende piste. In mijn doctoraat hebben we technieken ontwikkeld waardoor we nieuwe enzybiotica snel kunnen aanmaken en testen."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Ik wil graag het brede publiek meer vertrouwd maken met onderzoek rond antibioticaresistentie, enzybiotica en microfluidica. Kleine veranderingen in hoe we omgaan met antibiotica kunnen ervoor zorgen dat de resistentie ingedijkt wordt."