De natuur heeft onze hulp nodig - nu meer dan ooit
Planten op pad - Het effect van microklimaat en menselijke verstoring op de verspreiding van planten in de bergen
In mensentaal:
'Ons onkruid' verovert de wereldBio
Jonas Lembrechts (°1990) is doctor in de ecologie aan de Universiteit Antwerpen. Hij bestudeert de effecten van de mens en het veranderende klimaat op de biodiversiteit en probeert zo de toekomst van onze natuur te voorspellen. Hij heeft daarvoor een postdoc-mandaat van het FWO. Jonas blogt al jaren over wetenschap via zijn persoonlijke website (www.the3dlab.org)
Doctoraat in het kort
"Ik bestudeer hoe de mens de verspreiding van soorten op deze aarde grondig door elkaar schudt. Ik focus vooral op de vraag hoe het veranderende klimaat bepaalt waar plantensoorten naartoe gaan, en wat de rol van menselijk landgebruik hierin is. Ik leid daarvoor mee een team van wetenschappers verspreid over de hele wereld die allemaal de vinger aan de pols houden van de vegetatie in hun eigen regio, al vijftien jaar lang en hopelijk nog veel langer."
Waarom is jouw doctoraat belangrijk?
"Mijn onderzoek draagt bij aan de strijd tegen de zesde massa-extinctie: door beter te begrijpen hoe en wanneer soorten zich kunnen verplaatsen om zich aan de veranderende omstandigheden aan te passen, kunnen we de natuur beter helpen om ze het hoofd te bieden. En die hulp is nodig, nu meer dan ooit."
Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?
"Ik hoop dat door mijn onderzoek mensen zich meer en beter bewust worden van de directe en indirecte impact die onze acties hebben op de biodiversiteit, ook al zien we die impact niet altijd zelf. Ik wil de weerbaarheid én broosheid van onze natuur blootleggen."