Jonas Roelens
Geschiedenis

Nergens in West-Europa werd homoseksualiteit zo vaak bestraft als in laatmiddeleeuws Brugge

Burgers & Sodomieten. Perceptie en vervolging van Sodomie in de Zuidelijke Nederlanden (1400-1700)

Bio

Jonas Roelens (°1990) was tot 2018 als FWO-bursaal verbonden aan de UGent. Hij schreef er een doctoraat over sodomie in de vroegmoderne Zuidelijke Nederlanden. Hij is co-auteur van het boek 'Verzwegen verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België'. Jonas is als gastprofessor kunstgeschiedenis verbonden aan KASK/Hogeschool Gent en als freelance docent bij Amarant VZW.

Doctoraat in het kort

"Ik onderzocht de vervolging en perceptie van sodomie in de laatmiddeleeuwse en vroegmoderne Zuidelijke Nederlanden. Sodomie was een bijbelse parapluterm voor allerlei 'criminele' seksuele handelingen, waarmee voornamelijk mannelijke homoseksualiteit bedoeld werd. Dankzij mijn brede bronnencorpus (gaande van juridische tot literaire documenten) kon ik niet enkel de pieken en dalen in het vervolgingspatroon in onze contreien in kaart brengen, maar ook achterhalen hoe de brede bevolking over de zogenaamde 'onnatuurlijke zonde' dacht."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"(In)tolerantie tegenover homoseksualiteit blijft ook vandaag een actueel thema. Mijn onderzoek legt uit waarom sodomieten in het verleden vaak als zondebok gebruikt werden. Inzicht in deze exclusie-mechanismen kan onze huidige samenleving een spiegel voorhouden."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Het collectief geheugen van de LGBT-gemeenschap reikt meestal niet verder dan de voorbije halve eeuw. Ik wil duidelijk maken dat homo-erotische gevoelens en de verschillende reacties daarop een veel langer verleden hebben. Een verleden dat nog steeds relevant is voor hedendaagse minderheidsgroepen."

VIDEO PITCH