Lien Desteghe
Biomedische Wetenschappen

Patiënten hebben bij het verlaten van het dokterskabinet vaak meer vragen dan wanneer ze zijn binnengekomen. Dat kan niet de bedoeling zijn 

Naar meer geïntegreerde zorg voor patiënten met voorkamerfibrillatie

Bio

Lien Desteghe (°1991) behaalde in 2018 haar doctoraat in de Biomedische Wetenschappen aan de UHasselt. Ze onderzocht hoe de zorg voor patiënten met voorkamerfibrillatie kan worden verbeterd. Ook na het afronden van haar doctoraat, is ze haar enthousiasme en gedrevenheid voor dit onderzoek nog lang niet kwijt. Ze werkt hierop verder als postdoctoraal onderzoeker aan zowel de UHasselt als de UAntwerpen.

Doctoraat in het kort

"Tijdens mijn doctoraat onderzocht ik hoe we de zorg van patiënten met voorkamerfibrillatie kunnen verbeteren aan de hand van enkele belangrijke vragen: hoe kunnen we de ritmestoornis beter opsporen? Hoe kunnen we patiënten op een zo efficiënt mogelijke manier van de nodige educatie voorzien? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat patiënten hun medicatie correct innemen? En hoe kunnen we de risicofactoren die de ritmestoornis in de hand werken het best aanpakken? Door middel van vernieuwend onderzoek en concrete projecten konden we op elk van deze vragen een antwoord formuleren."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Voorkamerfibrillatie is de meest voorkomende hartritmestoornis: 1 op de 4 personen boven de 40 jaar krijgt ermee te maken. Met de vergrijzing zal het aantal patiënten in de toekomst bovendien nog verdubbelen. Zonder correcte behandeling kan dit leiden tot hartfalen en beroertes. Mijn onderzoek helpt om patiënten de best mogelijke zorg aan te bieden."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"De kennis uit mijn onderzoek is uiteraard vooral belangrijk voor patiënten, voor wie het onmiddellijk iets kan betekenen. Maar via de PhD Cup wil ik ook het grote publiek informeren over voorkamerfibrillatie. Verder hoop ik beleidsmakers te laten inzien dat je met concrete projecten de huidige zorgsystemen kan verbeteren."

VIDEO PITCH