Fundamentele wetenschap wordt nog door te veel mensen gezien als een ver-van-mijn-bed-show. Ik wil dat beeld helpen doorbreken

Afleiding en toepassing van een betrouwbare procedure voor het computationeel modelleren van de mechanische stabiliteit van rigide en flexibele metaal-organische roosters

Bio

Sven Rogge (°1991) behaalde zijn doctoraat in de ingenieurswetenschappen: toegepaste natuurkunde aan de UGent, met een beurs van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek. Als natuurkundig ingenieur is hij gepassioneerd door zowel de fundamenten van de fysica als de dagelijkse toepassingen ervan. Hij begrijpt als geen ander dat hij de resultaten van zijn diepgaand wetenschappelijk onderzoek met de wereld moet delen. Dat doet hij voorlopig vooral op internationale conferenties, waar hij collega-wetenschappers bereikt. Via de PhD Cup wil hij nu ook het brede publiek warm maken voor zijn onderzoek.

Doctoraat in het kort

Ik ontwikkelde in mijn doctoraat een computermodel dat toelaat de mechanische stabiliteit van zogenaamde metaal-organische roosters te voorspellen. Dit soort sponskristallen op de nanoschaal – er bestaan er zo’n 70.000 – bieden heel wat potentieel om bijvoorbeeld broeikasgassen te filteren en op te slaan. Helaas zijn de meeste van deze kristallen te fragiel om in de industrie ingezet te worden. Met mijn model kon ik voor het eerst nauwkeurig en efficiënt voorspellen welke van deze materialen voldoende stabiel zijn. Dat is een belangrijke stap voorwaarts in hun gebruik voor industriële toepassingen.

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

De ontwikkeling van innovatieve nanomaterialen is vandaag relevanter dan ooit om succesvol de transformatie naar een duurzame maatschappij te maken. Mijn onderzoek helpt te ontrafelen welke nanomaterialen ook praktisch bruikbaar zijn, bijvoorbeeld om de strijd tegen klimaatverandering aan te gaan.  

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Fundamentele wetenschap wordt nog door veel mensen opgevat als een ver-van-mijn-bedshow, terwijl het aan de basis ligt van heel wat toepassingen in ons dagelijkse leven (van uw smartphone tot uw wasverzachter). Ik wil dat beeld helpen doorbreken door aan te tonen hoe fundamenteel onderzoek dikwijls aan de basis ligt van noodzakelijke technologische vooruitgang in onze samenleving.

VIDEO PITCH