Benjamin Claessens
Bio-ingenieurswetenschappen

Industriële chemie staat vaak in een slecht daglicht. Ik wil tonen dat er ook een positief verhaal is rond de productie van chemicaliën uit hernieuwbare bronnen

Biobutanol zuiveren via adsorptie: adsorbenten, 3D-geprinte monolieten en onverwachte thermodynamische effecten

Bio

Tijdens zijn studie als bio-ingenieur aan de Vrije Universiteit Brussel raakte Benjamin Claessens (°1993) gepassioneerd door de productie van chemicaliën uit hernieuwbare grondstoffen. Na zijn studies rondde hij zijn doctoraat af rond het gebruik van materialen met poriën op nanoschaal om die chemicaliën zuiver te krijgen. In zijn vrije tijd geniet hij van de vrije natuur en staat hij als acteur op de planken in het amateurtheater.

Doctoraat in het kort

"Het toetsenbord van je laptop. Het hoesje van je smartphone. Je pen.... Heel wat voorwerpen die we elke dag gebruiken zijn gemaakt uit kunststoffen. De basis van die kunststoffen zijn zogenaamde 'platformchemicaliën', die op hun beurt geproduceerd worden met vervuilende fossiele brandstoffen. Op zich is het ook mogelijk om zulke chemicaliën te produceren uit hernieuwbare bronnen, zoals landbouwafval. Alleen is het een hele uitdaging om die chemicaliën vervolgens zuiver te krijgen voor gebruik. In mijn doctoraat bestudeerden we het gebruik van nanoporeuze sponsen om chemicaliën uit hernieuwbare bronnen (specifiek bio-butanol) efficiënt te zuiveren. Hierbij onderzochten we zowel de materialen zelf, hun fundamentele chemische eigenschappen, maar bootsten we ook de industriële zuivering na op laboschaal. We konden een aantal nieuwe materialen identificeren die extreem goed werken voor dit zuiveringsproces."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Het gebruik van fossiele grondstoffen voor de productie van chemicaliën heeft een enorme milieu-impact. We kunnen organisch afval gebruiken als een hernieuwbare bron van chemische bouwstenen. Maar deze bouwstenen echt zuiver krijgen is de belangrijkste uitdaging in bijna al deze nieuwe productieprocessen."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Industriële chemie komt vaak in een slecht daglicht in het nieuws. Ik wil tonen dat er ook een positief verhaal is rond de productie van chemicaliën uit hernieuwbare bronnen. Ook hoop ik mensen te intrigeren en hun interesse op te wekken voor de wondere wereld van nanoporeuze sponsen."

VIDEO PITCH