Licht is een veelbelovende technologie voor uiterst snel en betrouwbaar draadloos internet
Robuuste netwerken met communicatie via zichtbaar licht: systeem analyse en implementatie
In mensentaal:
SLECHTE WIFI ? DOE GEWOON HET LICHT AAN !Bio
Jona Beysens (°1993) is een elektrotechnisch ingenieur met een passie voor draadloze communicatie. Hij werkte in 2020 een doctoraat over internet via licht af aan de KU Leuven. Naast zijn onderzoek, vindt Jona wetenschapscommunicatie ontzettend boeiend. Zo gaf hij tijdens z'n doctoraat STEM-workshops aan kinderen en vertelde hij over z'n onderzoek op wetenschapsfestivals. Momenteel woont en werkt Jona in Zwitserland, waar hij als postdoctoraal onderzoeker verbonden is aan CSEM, het Zwitserse centrum voor Electronica en microtechnologie.
Doctoraat in het kort
"In mijn doctoraat deed ik onderzoek naar 'LiFi': draadloze netwerken met LED-lampen, of kortweg draadloos internet via licht! Ik zocht uit hoe we zulke LiFI-netwerken sneller én betrouwbaarder kunnen maken, zodat deze altijd en overal uitstekend werken, ook op drukbevolkte plaatsen. Hiervoor heb ik tal van nieuwe algoritmes bedacht en een grootschalige proefopstelling ontwikkeld om mijn bevindingen in het echt te testen."
Waarom is jouw doctoraat belangrijk?
"Door het alsmaar groeiende aantal draadloze apparaten geraken de huidige radiosystemen zoals WiFi overbelast. Daarom onderzocht ik hoe we licht kunnen gebruiken om internet sneller en betrouwbaarder te maken. Deze technologie werkt uitstekend op plaatsen waar veel apparaten bij elkaar zijn."
Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?
"Draadloos internet is vandaag alomtegenwoordig. Het werkt helaas niet altijd optimaal, en daar wil ik graag iets aan doen. Ik wil het publiek het licht laten zien! Licht is een zeer beloftevolle technologie om internet te voorzien dat uiterst snel én betrouwbaar is."