Een betere levenskwaliteit voor de patiënt en minder onnodige ziekte-uitgaven voor onze sociale zekerheid, zou dat niet geweldig zijn?

Een moleculaire vingerafdruk, de sleutel tot een behandeling op maat bij inflammatoire darmziekten

POPULARISEREND ARTIKEL

Eindelijk.. de "Crohn-getuige"

Bio

Bram Verstockt (°1988) is maagdarmspecialist in opleiding, met een passie voor wetenschappelijk onderzoek en een bijzondere interesse in chronische inflammatoire darmziekten (colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn). Reeds vroeg in zijn medische opleiding ervaarde hij dat hij niet enkel als mens en als arts, maar ook als onderzoeker, een verschil wou maken voor patiënten. Daarom startte hij in 2015 – met steun van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) - met zijn doctoraatsproject aan de KU Leuven rond een behandeling op maat voor patiënten met inflammatoire darmziekten. Voor dit onderzoeksproject verbleef Bram ook 12 maanden in het Verenigd Koninkrijk, om er zijn wetenschappelijke vaardigheden te verfijnen aan de Universiteit van Cambridge. In 2019 rondde hij succesvol zijn doctoraatsproject af, en zet dit nu verder als vrijwillig postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven. Momenteel finaliseert Bram zijn opleiding als maagdarmspecialist, en is hij intussen betrokken in verschillende (inter)nationale onderzoeksprojecten en organisaties met een focus op inflammatoire darmziekten.

Doctoraat in het kort

"De beschikbaarheid van talloze nieuwe medicijnen voor de behandeling van inflammatoire darmziekten biedt vele mogelijkheden, maar vormt ook een enorme uitdaging om voor iedere individuele patiënt de beste behandeling te kiezen. In dit doctoraatsonderzoek zochten we naar betrouwbare biomerkers, de moleculaire vingerafdruk, die een behandeling op maat een stap dichterbij brengen. We identificeerden zo'n moleculaire vingerafdruk die kan voorspellen of een medicijn effect zal hebben bij een uniek individu met Crohn of colitis."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Een behandeling op maat van elke patiënt is meer dan ooit één van de hot topics binnen de geneeskunde. Een gepersonaliseerde behandeling leidt niet alleen tot een snellere verbetering van de levenskwaliteit, maar biedt ook perspectieven naar een betaalbaardere gezondsheidszorg op lange termijn."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Mensen informeren hoe en waarom hun belastinggeld geïnvesteerd wordt in wetenschappelijk onderzoek, hen -in mensentaal- inzichten bijbrengen over de resultaten en aantonen hoe deze resultaten opnieuw hun weg kunnen vinden naar de maatschappij, vind ik cruciaal. Goede onderzoekers moeten ook goede vertellers zijn!"

VIDEO PITCH