Glenn Kiekens
Psychologie en Biomedische Wetenschappen

Zelfverwonding bij studenten komt vaak voor. Het is voor veel studenten een manier om met negatieve gevoelens & gedachten of stress om te gaan 

NAAR EEN BETER BEGRIP VAN NIET-SUÏCIDAAL ZELFVERWONDEND GEDRAG BIJ UNIVERSITEITSSTUDENTEN

Bio

Glenn Kiekens (°1991) is klinisch psycholoog, master in de statistiek en doctor in de psychologie en in de biomedische wetenschappen. Hij is als postdoctoraal onderzoeker (FWO) verbonden aan de KU Leuven. Voor zijn doctoraatsonderzoek over het voorkomen van zelfverwondend gedrag bij universiteitsstudenten was hij ook verbonden aan Curtin University (Australië) en Harvard University (VS).

Doctoraat in het kort

"In mijn doctoraat onderzochten we zelfverwondend gedrag, een belangrijk geestelijk gezondheidsprobleem bij studenten. Zelfverwondende gedragingen, zoals jezelf krassen, snijden of slaan, komen vaak voor en zijn een manier om met negatieve gevoelens, gedachten, of stress om te gaan. Mijn onderzoek zorgde voor nieuwe wetenschappelijke kennis over het voorkomen van dit gedrag bij studenten en de mogelijke negatieve gevolgen ervan, zoals bv. een escalatie naar suïcidaal gedrag. Het biedt ook inzichten over hoe we zelfverwonding zouden kunnen voorkomen tijdens de studententijd."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Geestelijke gezondheidsproblemen bij studenten zijn relevanter dan ooit. Zelfverwonding is voor veel studenten immers een manier om met om met psychische problemen, zoals angst en depressie, om te gaan."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Er bestaan veel misvattingen en er is een immens taboe rond zelfverwonding in de maatschappij. Door mensen te informeren wil ik het thema beter bespreekbaar maken en handvaten aanreiken om zelfverwonding te voorkomen."