We kunnen ons amper nog communicatie zonder internet voorstellen. Toch worden miljoenen mensen uitgesloten van de digitale maatschappij

Woorden verdelen, pictogrammen verenigen: Pictogramgebaseerde communicatietechnologieën voor mensen met een verstandelijke beperking

In mensentaal:

Chatten zonder letters

Bio

Leen Sevens (°1992) is een postdoctoraal onderzoeker in de computationele taalkunde aan KU Leuven. Door gebruik te maken van taalkundige kennis en technieken uit artificiële intelligentie, zoals automatische machinevertaling en natuurlijke taalgeneratie, ontwikkelt ze technologieën die bijdragen tot de sociale inclusie van mensen met een verstandelijke beperking.

Doctoraat in het kort

"Ik ontwikkelde een vertaalsysteem dat tekst automatisch omzet naar pictogrammen en vice versa voor mensen met een verstandelijke beperking. Op die manier kunnen zij actief deel uitmaken van de hedendaagse digitale maatschappij."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"De laatste jaren speelt het internet een centrale rol in het opbouwen van sociale netwerken. Maar veel mensen met een verstandelijke beperking lopen het risico om uitgesloten te worden, omdat geschreven tekst voor hen vaak te moeilijk is. Het Picto-vertaalsysteem biedt daarvoor een oplossing. Picto is het eerste pictogramgebaseerde vertaalsysteem dat ingezet kan worden in combinatie met e-mail, chat en bestaande sociale mediaplatformen."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Communicatie zonder internet. Kun je je dat nog voorstellen? Toch worden miljoenen mensen uitgesloten van de digitale maatschappij. Daarom is het belangrijk dat er oplossingen voor hen bedacht worden. Ik wil op deze manier mijn (open-source) technologieën bekendmaken bij het grote publiek."

VIDEO PITCH