Vroeger waren we allemaal eigenaars, vandaag zijn we vaak slechts users. Ik onderzoek de impact van die shift op onze rechten als consumenten
Uitputting van het auteursrecht in een digitale omgeving
In mensentaal:
Met je apps en e-boeken op de tweedehandsmarktBio
Simon Geiregat (°1992) is een juridisch postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent met een passie voor intellectuele rechten. Hij is gespecialiseerd in privaatrecht en digitalisering, in het bijzonder auteurs-, consumenten- en burgerlijk recht.
Doctoraat in het kort
"Mag je gedownloade of gestreamde software en 'content' (muziek, films, e-boeken, ...) als betalende gebruiker doorverkopen aan iemand anders? Waarom (niet) en moet dat anders? Deze vragen stonden centraal in mijn doctoraat."
Waarom is jouw doctoraat belangrijk?
"Vroeger was het simpel: je kocht een cd om de muziek van je favoriete artiesten te beluisteren. Die cd kon je, eenmaal grijsgedraaid, gemakkelijk doorverkopen indien je dat wenste. Maar digitale inhoud en software worden steeds minder geleverd via een fysieke drager. We schakelen allemaal over naar internetdiensten voor onze toegang tot muziek, films, e-boeken, software, ... Gebruikers hebben dan ook het recht om te weten welke vrijheden ze in die nieuwe context mogen verwachten. Kan je in deze digitale tijden als eigenaar nog beslissen om het aangekochte 'product' door te verkopen of weg te geven? Of dit mogelijk is of niet, heeft belangrijke economische gevolgen, zowel voor de individuele gebruiker als voor derden."
Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?
"Quasi iedereen gebruikt muziek, films, e-boeken, videogames, apps, ... in een digitale vorm. Vroeg of laat stoot elke gebruiker, consument of professioneel, op virtuele grenzen bij het gebruik van digitale inhoud of software. De onoverdraagbaarheid daarvan is een voorbeeld met grote impact. Het is belangrijk dat iedereen weet welke rechten hij/zij heeft in een internetcontext. Bovendien is het tijd voor een maatschappelijk debat over de wenselijkheid van bepaalde praktijken, met in de eerste plaats het gebruik van bedingen die overdrachten uitsluiten."