Microalgen zijn dé voeding van de toekomst, op voorwaarde dat we ze juist consumeren 

De rol van structurele biopolymeren in de functionalisatie van microalgen voor de verwerking van levensmiddelen

Bio

Tom Bernaerts (°1991) behaalde in mei 2019 de titel Doctor in de Bio-ingenieurswetenschappen met zijn proefschrift over het gebruik van microalgen als multifunctioneel ingrediënt in de voeding, uitgevoerd aan het Labo voor Levensmiddelentechnologie (KU Leuven). Momenteel werkt Tom verder als postdoctoraal onderzoeker in dezelfde onderzoeksgroep, dit met steun van het FWO Vlaanderen.

Doctoraat in het kort

"Microalgen worden de laatste jaren vaak naar voren geschoven als superfoods. Toch is er weinig wetenschappelijk bewijs dat de waardevolle nutriënten uit microalgen effectief in ons lichaam zouden opgenomen worden. In mijn doctoraat toonde ik aan dat het openbreken van de microalgencellen cruciaal is voor de opname van bepaalde nutriënten. Ik slaagde er in mijn doctoraat in om de cellen open te breken met een techniek genaamd hogedrukhomogenisatie. Die techniek zorgt er bovendien ook voor dat andere componenten vrijkomen uit de cellen, waardoor de (gebroken) microalgen ook kunnen dienen als een verdikkingsmiddel in levensmiddelen."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Microalgen vormen dé voeding van de toekomst, aangezien ze rijk zijn aan verscheidene nutriënten en bovendien enorm duurzaam zijn. Mijn doctoraat toont echter aan dat we er enkel voordeel uit halen als we deze op de correcte manier gaan consumeren, namelijk onder de vorm van opengebroken cellen."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Ik wil het publiek vooral laten kennismaken met microalgen. Ik merk namelijk dat veel mensen dit nog niet kennen, met uitzondering van de zogenaamde foodies. Maar tegelijk wil ik ook de duidelijke boodschap geven dat microalgen enkel gezondheidsbevorderend werken als je ze op de juiste manier consumeert."

VIDEO PITCH