Andy Gijbels (KU Leuven) wint de allereerste Vlaamse PhD Cup

Nieuws

In Brussel is de allereerste Vlaamse PhD Cup uitgereikt aan Andy Gijbels, doctor in de Ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven. Met die prijs wil Scriptie vzw pas gedoctoreerde wetenschappers aansporen om hun onderzoek met de wijde wereld te delen.

Andy Gijbels neemt de allereerste Vlaamse PhD Cup in ontvangst ©Johan Van der Hasselt
Andy Gijbels neemt de allereerste Vlaamse PhD Cup in ontvangst ©Johan Van der Hasselt

De kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek uit de doeken doen in een boeiende en heldere presentatie van … drie minuten. Ziedaar de ondankbare uitdaging die de acht finalisten van de Vlaamse PhD Cup in het Paleis der Academiën wachtte. Andy Gijbels wist met een presentatie over zijn robottechnologie voor uiterst precieze oogchirurgie de jury, met onder meer VRT-journaliste Annelies Beck en VUB-professor Dave Sinardet, te overtuigen. "Een fascinerend onderzoek dat zeer aanschouwelijk en overtuigend werd gepresenteerd door een getalenteerd en gepassioneerd onderzoeker", aldus de jury. 

Quote jury

Gijbels sleept een cheque voor een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 10.000 euro in de wacht. "Ik ga die prijs aanwenden om een opleiding in ondernemerschap te volgen. Als onderzoeker was ik immers volop bezig met de ontwikkeling van de technologie, maar via die opleiding kan ik straks meer leren over hoe die technologie te valoriseren. In de volgende maanden zullen we met de robottechnologie trouwens voor het eerst patiënten opereren. Daar hoort u ongetwijfeld meer over", vertelde de winnaar voor de camera's van canvas.be dat de finale livestreamde.  

Tweede en derde laureaat
Ook Heleen Dewitte, doctor in de farmaceutische & medische wetenschappen (Universiteit Gent & VUB), die in haar doctoraat werkte aan een nieuwe methode voor kankerimmuuntherapie én Didier Snoeck, phd in de Ingenieurswetenschappen (Universiteit Gent) die zelfhelend beton ontwikkelde, kregen een erkenning als tweede en derde laureaat.

Drempel verlagen
“Jaarlijks worden in Vlaanderen 1.600 doctoraten afgewerkt. Die studies vinden vlot hun weg naar wetenschappelijke publicaties, maar slechts een fractie komt het grote publiek ter ore”, verklaart Arnaud Zonderman van organisator Scriptie vzw. “Veel jonge onderzoekers hebben drempelvrees om buiten een academische context over hun onderzoek te praten. Zeker als daar een camera aan te pas komt.” Om die reden kregen de 16 deelnemers, toponderzoekers die de organisatie selecteerde uit 74 kandidaturen, een vierdaags mediabad met onder andere camera-, interview- en presentatietraining door experten als Ivan De Vadder, Wim De Vilder en Tim Verheyden. Bij de halve finale aan de VRT koos een jury met onder meer Jan Hautekiet acht finalisten, waaruit nu bij de finale Andy Gijbels als winnaar uit de bus kwam.

Excellent onderzoek in de kijker
De Vlaamse PhD Cup kan op de steun rekenen van Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters: “We mogen fier zijn dat we in Vlaanderen heel wat toponderzoekers hebben. Het is belangrijk dat hun onderzoeksresultaten vlot doorstromen naar onze bedrijven én het grote publiek. De Vlaamse PhD Cup biedt hen daarvoor een mooi platform en helpt ervoor te zorgen dat al dat excellente onderzoek niet in de schuif blijft liggen.”