De finalisten van de Vlaamse PhD Cup zijn bekend

Nieuws

finalisten 2019In de Marconi-studio op de VRT namen de 16 deelnemers het op woensdag 25 september tegen elkaar op in de halve finale van de Vlaamse PhD Cup. Acht onderzoekers sleepten een felbegeerd finaleticket in de wacht. Zij doen op 6 oktober in BOZAR een gooi naar de PhD Cup 2019. 

Na een doorgedreven vierdaagse mediatraining stonden de 16 genomineerden in de Marconi-studio op de planken. In drie minuten moesten ze de jury bestaande uit dr. Nele Witters (UHasselt – Jonge Academie), Babette Moonen (Nieuwe Feiten - Radio 1), Ruud Hendrickx (VRT Taal), Hans Van de Water en Toon Verlinden (The Floor is Yours) verbazen en overtuigen met hun doctoraatsonderzoek. De jury beoordeelde de presentaties en de kandidaten op inhoud, helderheid en présence. Dat leverde volgende 8 finalisten op:  

 • Jonas Roelens, doctor in de geschiedenis (UGent - FWO) met de presentatie "Het Sodom van het Noorden"
   
 • Stefan Huygebaert, doctor in de kunstgeschiedenis (UGent - FWO) met de presentatie "Partijdige kunst in de neutrale rechtbank"
   
 • Ine Decuyper, doctor in de medische wetenschappen (UAntwerpen) met de presentatie "Cannabisallergie: waar rook is, is vuur"
   
 • Leen Sevens, doctor in de computerlinguïstiek (KU Leuven) met de presentatie "Chatten zonder letters"
   
 • Lisa Demets, doctor in de geschiedenis (UGent - FWO) met de presentatie "Fake news in de middeleeuwen"
   
 • Margot Bastin, doctor in de psychologie (KU Leuven - FWO) met de presentatie "Praat erover... maar let op hoe"
   
 • Lien Desteghe, doctor in de biomedische wetenschappen (UHasselt) met de presentatie "Nieuwe aanpak wanneer uw hart op hol slaat"
   
 • Heleen Vander Beken, doctor in de taalpsychologie (UGent) met de presentatie "Engels in het hoger onderwijs: don't panic" 
   

Publieksprijs 
De 8 finalisten werden voor de camera gehaald om de pitch van hun onderzoek te filmen. De filmpjes kan u hier bekijken: www.phdcup.be/publieksprijs U krijgt daarbij ook de kans om een stem uit te brengen voor uw favoriet. De finalist met de meeste stemmen krijgt de publieksprijs en mag rekenen op redactionele aandacht in De Morgen en Eos Magazine. 

Finale
De ultieme ontknoping volgt op 6 oktober in de Brusselse BOZAR. De finale is live bij te wonen, maar is ook te volgen via Facebook Live. Onder het strenge oog van de finalejury -Lieven Vandenhaute (Radio 1), prof. Vincent Ginis (VUB - Jonge Academie), Katleen Bracke (Universiteit van Vlaanderen) en Frank Demeyere (Nationale Loterij) - strijden de kandidaten voor de eerste prijs: een opleiding ter waarde van 5.000 euro aan de Vlerick Business School en een ticket om een college te geven bij de Universiteit van Vlaanderen. Alle info op www.phdcup.be/de-finale

Woon de finale bij