Strijd voor Vlaamse PhD Cup 2022 van start

Nieuws

Raster PhD Cup 2022

Kan je jouw toilet poetsen met een afgeleide van CO2? Bepalen je spiervezels je talent voor sport? En moet ons onderwijs blijven zitten met zittenblijven? Op deze en 13 andere intrigerende vragen krijg je in de komende weken via de Vlaamse PhD Cup een antwoord. Een 9-koppige jury werkte zich bij deze zevende editie door de 60 inzendingen en selecteerde 16 kandidaten.

(Meer) vrouwen in de wetenschap

Geselecteerde Katleen Wils (UGent) vertelt waarom zij aan de wedstrijd deelneemt: “In mijn discipline, geologie, zijn vrouwelijke onderzoekers nog steeds ondervertegenwoordigd.  Ik wil jonge meisjes tonen dat ook vrouwen wetenschapper kunnen worden.” Met liefst 10 vrouwen bij de selectie zet de PhD Cup 2022 die boodschap meteen kracht bij. Bij de wedstrijd wacht Wils en haar medekandidaten de uitdaging om de kern van hun doctoraat samen te vatten in een heldere presentatie van slechts drie minuten. 
 

Verhaalslag

De wedstrijd stoomt de zestien doctors hiervoor klaar via een vierdaagse mediatraining, met coaching door experten als wetenschapsjournalist Koen Wauters (VRT NWS). “Met je onderzoek naar buiten komen is een vertaalslag én een verhaalslag. Je moet de complexe materie vertalen naar een breed publiek, op een manier dat mensen het snappen, én je moet er een boeiend verhaal van maken, zodat mensen naar je luisteren.” Tijdens de mediatraining zullen onderzoekers zo onder meer leren hoe hun onderzoek overtuigend te presenteren en persinterviews te trotseren. 

Publieke verdediging op 18 oktober

Wie de PhD Cup 2022-trofee mee naar huis mag nemen, wordt beslist bij de finale op 18 oktober in het Antwerpse AMUZ. Die avond strijden de laatste acht onderzoekers in het Antwerpse AMUZ voor de hoofdprijs: een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro, een ticket om een videocollege te geven aan de Universiteit van Vlaanderen en de kans op een boekpublicatie bij Academia Press. Hun lot ligt in de handen van een jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Nieuwe Feiten - Radio 1), kankeronderzoekster Damya Laoui (VUB) en wetenschapscommunicator Jeroen Baert (Nerdland). De finale is live bij te wonen en is ook online te volgen op phdcup.be

De zestien geselecteerden

Ontdek de 16 kandidaten     Meer info over het wedstrijdverloop    Meer info over de finale


De jury

De selectiejury bestond uit Ilse Boeren (Eos Wetenschap), Arnaud Zonderman (SciMingo vzw) en Jonge Academie-leden Sammy Verbruggen (UAntwerpen), Jeroen Van Schependom (VUB), Barbora Wouters (VUB), Loes Meeussen (KU Leuven), Lieke Van Deinsen (KU Leuven), Rose Bruffaerts (UAntwerpen) en Michelle Plusquin (UHasselt).